Rejestracja · Zaloguj
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym i curry
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się

Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym i curry

Przepis
Składniki:
4 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki, lub 3 sztuki świeżej kukurydzy
500 ml bulionu z warzyw (może być ten z kostki)
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku, drobno starte
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyzeczka curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki chili
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
sól i pieprz
Etapy przygotowania:
W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, następnie do masła dodajemy starty
czosnek i czekamy, aż się przyrumieni (trzeba uważać by go nie przypalić bo będzie wtedy gorzki).
Dodajemy ziarna kukurydzy i smażymy przez około 1-2 minuty mieszając co chwilkę, aż cała kukurydza będzie podsmażona.
Dodajemy kurkumę, curry i paprykę chili, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy około 5 min.
Następnie dodajemy mleko kokosowe i czekamy aż całość się zagotuje.
Zupę dokładnie miksujemy na krem, następnie krem przecedzamy przez sito.
Czynność powtarzamy 2-3 razy, aż w garnku pozostanie gładki krem a na sitku nie będzie łusek kukurydzy.
Komentarze
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Komentarz:
Dziękujemy za dodanie komentarza.
Basia
Gotowanie to moja pasja. Uwielbiam gotować zwłaszcza dla innych. Nie boję się eksperymentować w kuchni. Chętnie podzielę się z wami moimi inspiracjami.
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Obserwują autora: 6 osób
zobacz wszystkich