Rejestracja · Zaloguj
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Pyszny bulion domowy z makaronem i zielonym groszkiem
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się

Pyszny bulion domowy z makaronem i zielonym groszkiem

Ten bulion to już nasza niedzielna tradycja :) Ja do bulionu dodaję zielony groszek, można dodać też paprykę czerwoną -jest wtedy ostrzejszy, lub jak ktoś lubi kilka suszonych grzybów.
Przepis
Składniki:
3 podudzia z kurczaka
5 skrzydełek z kurczaka
1 nieobrana cebula
3 duże marchewki
2 pietruszki
1 nieduży seler
kawałek pora, ale tylko ta zielona część
ząbek czosnku
sól, około 1/2 płaskiej łyżki stołowej
kilka ziarenek pieprzu
mała puszka groszku konserwowego
ugotowany makaron
Etapy przygotowania:
Kurczaka opłukać, włożyć do garnka i dodać pokrojone warzywa.
Zalać wszystko zimną wodą tak aby przykryć mięso i warzywa.
Doprawić solą, dodać ziarenka pieprzu.
Następnie nad palnikiem opalamy nieobraną cebulę, nada ona bulionowi piękny kolor :) i dodajemy ją do bulionu
Następnie opalamy też ząbek czosnku, wrzucamy go i cierpliwie gotujemy bulion na niedużym ogniu.
Gdy bulion zacznie się gotować, szumujemy go czyli zdejmujemy pianę z jego powierzchni.
Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy go pod uchyloną pokrywą przez około dwie godziny.
Po ugotowaniu bulion przecedzamy, ja używam do tego gazy:
średnie sitko wykładam gazą i przecedzam bulion, jest wtedy czysty i klarowny.

Na talerz dajemy makaron, plasterki marchewki i trochę groszku (kto lubi może też dodać pokrojone mięsko z kurczaka)
wszystko zalewamy pysznym gorącym bulionem.

Niezjedzony bulion można wlać do słoików i przechowywać w lodówce max. tydzień.
Komentarze
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Komentarz:
Dziękujemy za dodanie komentarza.
pati79
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Obserwują autora: 1 osoba
zobacz wszystkich