Rejestracja · Zaloguj
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Gulasz wołowy z ziemniakami i marchewką
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się

Gulasz wołowy z ziemniakami i marchewką

Przepis
Składniki:
70 dag mięsa wołowego na gulasz (ja najczęściej używam pręgi)
4 duże ziemniaki
25 deko małych marcheweczek w całośći (mogą być mrożone)
dwie łyżki przecieru pomidorowego
cebula
szklanka bulionu
szklanka czerwonego wytrawnego wina
słodka papryka
masło
oliwa z oliwek
łyżka mąki pszennej
sól i pieprz
Etapy przygotowania:
Wołowinę kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i odrobiną masła.
Chwilę podsmażamy i dodajemy drobno pokrojoną cebulę, mieszamy.
Dolewamy trochę bulionu.
Gdy cebula już zmięknie dodajemy mini marcheweczki w całości.
Następnie dolewamy pozostały bulion, wino i przecier pomidorowy.
Doprawiamy przyprawami do smaku.
Gulasz dusimy na malutkim ogniu pod lekko uchyloną pokrywką, około 2 godzin (często mieszając,) aż mięso będzie mięciutkie.
W trakcie gotowania, jeżeli gulasz będzie za gęsty dolewamy wody.

Gdy gulasz będzie już prawie gotów , dodajemy pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki i mieszamy.
Niektórzy dodają surowe ziemniaki na początku, razem z marchewką, ja dodaje pod koniec już ugotowane, nie są wtedy rozgotowane i danie wygląda apetyczniej.
Komentarze
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Komentarz:
Dziękujemy za dodanie komentarza.
Joanna
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Obserwują autora: 7 osób
zobacz wszystkich