Rejestracja · Zaloguj
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Żeberka w miodzie i sosie sojowym
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się

Żeberka w miodzie i sosie sojowym

Przepis
Składniki:
1,5kg żeberek (pokrojonych)
pół szklanki wody
3/4 szklanki sosu sojowego
3 łyżki miodu
5 ząbków czosnku
kieliszek wódki (niekoniecznie)
Etapy przygotowania:
1.) żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na małe kawałeczki - takie na jedną kosteczkę :)
2.) Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy wodę, sos sojowy i wódkę, dodajemy miód i czosnek (starty lub wyciśnięty)
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.
3.) Żeberka zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na kila godzin, najlepiej na całą noc.
4.) Żeberka pieczemy w przez około 3 godziny. Tak naprawdę żeberka powinny być pieczone bardzo powoli,
stają się wtedy o wiele delikatniejsze, wręcz rozpływają się w ustach.
Bardzo ważne też, aby podczas pieczenia bardzo często (ja robię to co około 15 minut)
polewać żeberka sosem w którym się pieką -żeberka są wtedy bardzo soczyste!
Komentarze
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Komentarz:
Dziękujemy za dodanie komentarza.
25 sierpnia 2014, 19:09
Pięknie wyglądają
Joanna
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Obserwują autora: 7 osób
zobacz wszystkich