Rejestracja · Zaloguj
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Schab ze śliwką
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się

Schab ze śliwką

Przepis
Składniki:
1,5 kg schabu bez kości
25 dag śliwek suszonych
sól, pieprz, majeranek i rozmaryn do posypania
starty na tarce ząbek czosnku
kilka goździków
1/3 kostki smalcu
Etapy przygotowania:
Mięso należy umyć i osuszyć.
Długim nożem, zrobić wzdłuż schabu dziurę z jednej i drugiej strony.
Śliwki wkładać jedna za drugą, z obu stron.
Mięso natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, rozmarynem i majerankiem.
Następnie należy delikatnie powciskać w mięso goździki.
Schab ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na wierzch położyć kilka plasterków smalcu, a po bokach ułożyć kilka śliwek.
Mięso piec 2 godziny, w temperaturze 180 stopni.
Mięso należy też często (co około 10-15 minut) polewać sokiem powstałym podczas pieczenia. Po upieczeniu będzie ono soczyste i kruche.
Komentarze
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Komentarz:
Dziękujemy za dodanie komentarza.
fotosmaki
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Obserwują autora: 1 osoba
zobacz wszystkich