Rejestracja · Zaloguj
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Gołąbki z ryżem i mięsem  w sosie pomidorowym
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się

Gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym

Przepis
Składniki:
700 g zmielonej karkówki
100 g ryżu
1 główka białej kapusty
2 cebule
1,5 litra bulionu
500 gram passaty pomidorowej
1 łyżka mąki
sól i pieprz
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki gęstej śmietany
Etapy przygotowania:
1.) Zmielone mięso wkładamy do miski.
2.) Ugotowany i ostudzony ryż dodajemy do mięsa, następnie dodajemy startą cebulę
3.) Farsz doprawiamy solą i pieprzem.
4.) Następnie formujemy niewielkie podłużne kotlety.
5.) Wycinamy głąb ze środka kapusty, następnie kładziemy go w dużym garnku, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez około 5 minut na małym ogniu, aż liście zmiękną i będą plastyczne.
6.) Wyjmujemy kapustę z wrzątku, liście oddzielamy i ostrożnie odcinamy z nich zgrubienia.
7.) Następnie na liście nakładamy przygotowane porcje mięsa i zawijamy liście tak jak na krokiety.
8.) Dno dużego garnka wykładamy kilkoma liśćmi kapusty a następnie układamy na nich nasze gołąbki.
9.) Gotujemy bulion i zalewamy nim gołąbki. Wszystko gotujemy na małym gazie przez około 50 minut, aż kapusta będzie miękka.
10.) Wywar z gołąbków przelewamy do innego garnka. Dodajemy passatę pomidorową wymieszaną z łyżką zimnej wody z łyżką mąki.
11.) Sos gotujemy , doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano, papryką i dodajemy śmietanę
12.) Przelewamy do garnka z gołąbkami i gotujemy całość przez około 10 minut na małym ogniu.


Gołąbki podajemy z ziemniakami
Komentarze
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Komentarz:
Dziękujemy za dodanie komentarza.
pati79
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Obserwują autora: 1 osoba
zobacz wszystkich