Rejestracja · Zaloguj
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Tarta jajeczna z boczkiem, świeżym szpinakiem i kozim serem
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się

Tarta jajeczna z boczkiem, świeżym szpinakiem i kozim serem

W przygotowanie tej tarty trzeba włożyć trochę pracy. Ale uwierzcie mi naprawdę warto, jest ona przepyszna i zawsze znika do ostatniego okruszka :)
Przepis
Składniki:
Na spód:
115 g zimnego masła
215 g mąki pszennej
3 łyżki zimnej wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru

Nadzienie:
4 jajka
1 cebula
150-200 g koziego sera
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/2 szklanki śmietany 12%
1 łyżka oliwy
garść świeżych liści szpinaku
150 gram wędzonego boczku
ząbek czosnku
Etapy przygotowania:
1.)Przygotowujemy spód tarty: do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, dodajemy zimne posiekane masło i wodę, rękoma zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki.
2.) Wyjmujemy ciasto na papier do pieczenia, delikatnie posypany mąką, i rozwałkowujemy ciasto na wielkość formy.
3.) Przekładamy ciasto na dno formy, obklejamy również boki, i nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Wkładamy ponownie do lodówki na około 30 minut.
4.) Po tym czasie wkładamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy spód przez około 25 minut.
5.) W międzyczasie przygotowujemy farsz: kroimy cebulę, boczek i podsmażamy wszystko na rumiano, pod koniec dodajemy starty czosnek. Odstawimy z ognia.
6.) W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, obie śmietany i ubijamy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem.
7.) Ser kozi dzielimy na małe kawałki.
8.) Wyjmujemy tartę z piekarnika i na spód układamy połowę podsmażonego boczku i cebuli, połowę koziego sera i połowę liści szpinaku.
9.) Zalewamy wszystko połową masy jajeczno-śmietanowej.
10.) Następnie powtarzamy czynność, wykładamy resztę boczku, cebuli, sera i szpinaku i zalewamy pozostałą masą jajeczną.
11.) Wkładamy do piekarnika (temperatura 180 stopni) i pieczemy około 35 minut aż masa jajeczna się zetnie.
Gotowe! Smacznego!
Komentarze
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Komentarz:
Dziękujemy za dodanie komentarza.
10 września 2013, 22:47
Wow! wygląda pysznie.
Jutro spróbuje zrobić. Mam nadzieje że wyjdzie :)
11 września 2013, 23:20
ZROBIŁAM!!! :) tylko zamiast sera koziego dałam mozzarellę. Wyszło genialnie, super przepis, wszystkim smakowało. Ta tarta zagości u nas w domu na stałe :)))))
14 września 2013, 12:17
Super, cieszę się że skorzystałaś z mojego przepisu. A zrobiłaś fotkę jak ci wyszło?
Joanna
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Obserwują autora: 7 osób
zobacz wszystkich