Rejestracja · Zaloguj
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Dżem z brzoskwiń ufo
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się

Dżem z brzoskwiń "ufo"

Przepis
Składniki:
2 kg brzoskwiń "ufo"
1,5 szklanki szklanki cukru
sok i skórka z 1 cytryny
Etapy przygotowania:
Brzoskwinie dokładnie myjemy, osuszamy i wyjmujemy z nich pestki.
Nieobrane brzoskwinie kroimy na kilka małych części i wrzucamy do garnka.
Garnek wstawiamy na niewielki gaz i gotujemy.
Brzoskwinie lekko rozgniatamy drewnianą łyżką, by łatwiej puściły sok.
Do garnka dodajemy sok i skórkę otartą z 1 cytryny i gotujemy do momentu aż sok się zredukuje.
Powinno to potrwać około 2,5 - 3 godziny.
Pod koniec gotowania dodajemy 30 dkg cukru i gotujemy jeszcze ok 0,5 godziny.
Dżem już wtedy powinien być gęsty, więc trzeba go bardzo pilnować, pamiętajcie o częstym mieszaniu to ważne by dzem się nie przypalił!
Gdy wasz dżem uzyska już pożądaną gęstość napełniamy nim wysterylizowane słoiki i dobrze zakręcamy.
Następnie dżem pasteryzujemy.
Jest wiele sposobów pasteryzacji ja robię to w następujący sposób:
Rozgrzewam piekarnik do 100 stopni i na 60 minut wstawiam gorące, napełnione dżemem słoiki.
Po godzinie słoiki wyjmujemy, dociskami zakrętki i jeszcze mocniej dokręcamy słoiki.
Ustawiamy je do góry dnem.
Gdy słoiki ostygną, można je podpisać udekorować i schować do szafki.
Komentarze
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Komentarz:
Dziękujemy za dodanie komentarza.
Joanna
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Obserwują autora: 7 osób
zobacz wszystkich