Rejestracja · Zaloguj
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Kurczak pieczony z rozmarynem
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się

Kurczak pieczony z rozmarynem

Kurczak pieczony zawsze niezawodny, bo powiedzmy sobie szczerze zawsze się udaje :) I nie znam nikogo kto by go nie lubił. U mnie w domu często gości na stole. Wypróbowałam kilka przepisów, niezliczoną wariację przypraw i zawsze wracam do przepisu mojej mamy, moim zdaniem jest najlepszy! (może dlatego że pamiętam go z dzieciństwa)
Przepis
Składniki:
6 podudzi z kurczaka
3 łyżki słodkiej papryki w proszku
kilka gałązek świeżego rozmarynu
sól i pieprz
Etapy przygotowania:
Kurczaka należy umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Następnie nacieramy go solą, pieprzem i papryką w proszku.
Układamy w naczyniu żaroodpornym i obkładamy gałązkami rozmarynu.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około półtorej godziny w 180 stopniach.
Kurczaka w czasie pieczenia często polewamy jego sosem, dzięki temu będzie mięciutki i soczysty a dzięki papryce będzie miał piękny złoty kolor.

Jako dodatek polecam domowe frytki :)
Komentarze
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Komentarz:
Dziękujemy za dodanie komentarza.
pati79
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Obserwują autora: 1 osoba
zobacz wszystkich