Rejestracja · Zaloguj
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Tort naleśnikowy z polewą karmelową
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się

Tort naleśnikowy z polewą karmelową

Przepis
Składniki:
Na naleśniki:
50 g masła
50 g ciemnej czekolady
1 szklanka mleka
1 płaska łyżka kakao
2 jajka
1/2 szklanki cukru
150 g mąki pszennej
1/2 szklanki wody gazowanej

Na krem:
500 ml śmietany kremówki
250 ml serka mascarpone
1 biała czekolada

Sos,
Gotowa polewa toffi
Etapy przygotowania:
Naleśniki:
1.)Do garczka włożyć pokrojone na kawałki masło i połamaną na kosteczki czekoladę. Dolać mleko, wsypać kakao i gotować na małym ogniu (ciągle mieszając) aż czekolada się rozpuści.

2.)Zdjąć z ognia, wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować lub dobrze wymieszać
3.)Dodać mąkę i zmiksować na gładką masę. Odstawić na 60 minut.

4.)Do masy dodać 1/2 szklanki wody gazowanej,ponownie zmiksować.

5.)Rozgrzać patelnię, i na odrobinie masła lub oleju smażyć naleśniki. Powinno ich być około 20 sztuk. Po usmażeniu naleśniki ostudzić

Krem.
1.) Ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone, i roztopioną białą czekoladę. Wszystko dobrze zmiksować.

Przygotowanie tortu:
1.) Naleśniki przekładać kremem i układać jeden na drugim. Na kilku piętrach, przed kremem ułożyć cienko pokrojone kawałki banana.
2.) Tort polać sosem karmelkowym
Komentarze
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Komentarz:
Dziękujemy za dodanie komentarza.
18 września 2013, 16:56
O wow! Jaki pyszny tort!
18 września 2013, 17:01
Czy można go podawać od razu? Czy musi swoje odleżeć w lodówce?
18 września 2013, 21:37
Zapomniałam dodać w przepisie, tak przed podaniem trzeba wstawić na minimum 3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Można też banana delikatnie polać sokiem z cytryny to nie ściemnieje. Pozdrawiam.
mojesmaki
Gotowanie jest dla mnie magią, oczywiście nie tą czarną :) Jestem wróżką w swojej kuchni. Ogromną radość sprawia mi przyrządzanie niezwykłych potraw i smaków z najzwyklejszych produktów, to właśnie jest magia!
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Obserwują autora: 8 osób
zobacz wszystkich