Rejestracja · Zaloguj
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Pieczona Alaska
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się

Pieczona Alaska

Przepis
Składniki:
Na biszkopt:
niecała szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
6 żółtek
pół szklanki cukru


Na bezę:
6 białek
pół szklanki cukru
skórka otarta z połowy cytryny
szczypta soli

Dodatkowo
3 kulki lodów waniliowych
3 kulki lodów truskawkowych
Etapy przygotowania:
1.) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
2.) Jajka i żółtka ucieramy z cukrem na białą puszystą masę.
3.) Do jajek delikatnie dodajemy mąkę.
4.) Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
5.) Studzimy ciasto i wycinamy z niego szklanką 6 kółek.
6.) Na każde kółko nakładamy lody waniliowe i truskawkowe.
7.) Wstawiamy do zamrażalnika na godzinę.
8.) Białka ubijamy z szczyptą soli.
9.) Kiedy białka będą gęste i białe dodajemy po jednej łyżce cukru.
10.)Miksujemy aż masą będzie sztywna i błyszcząca.
11.)Dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy
12.)Wyjmujemy kółka ciasta z lodami z zamrażarki i układamy na papierze do pieczenia.
13.) Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni.
14.) Ciasto i lody pokrywamy bezą,tak aby całość wyglądała jak ośnieżona góra.
15.)Wsuwamy blachę na 5 min do piekarnika

Podajemy natychmiast.
Komentarze
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Komentarz:
Dziękujemy za dodanie komentarza.
fotosmaki
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Obserwują autora: 1 osoba
zobacz wszystkich