Rejestracja · Zaloguj
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Mille-feuille z bitą śmietaną i owocami
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się

Mille-feuille z bitą śmietaną i owocami

Kremówki te robię zazwyczaj w niedzielę, to taka nasza niedzielna tradycja :) Owoce mogą być różne, u mnie zależnie od sezonu. Mogą być jagody, maliny itp. Czasem jak nie mam owoców to daję rodzynki, orzechy włoskie lub migdały i polewam kremówki roztopioną czekoladą .
Przepis
Składniki:
1 płat gotowego ciasta francuskiego
1 dobrze schłodzona śmietana kremówka
1 łyżka cukru
skórka otarta z połowy cytryny
kilka truskawek i borówek
Cukier puder
Etapy przygotowania:
CIASTO
* Ciasto francuskie dzielimy tak aby powstało nam kilka równych prostokątów, ich wielkość zależy od tego jakiej wielkości chcemy mieć kremówki :)
* Nasze płatki układamy na papierze do pieczenia i przykrywamy je kolejnym arkuszem papieru, na wierzch kładziemy obciążniki ( może to być fasola, groch, lub specjalne metalowe kulki) żeby ciasto nie urosło tylko się upiekło.
* Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut, po tym czasie zdejmujemy obciążniki, odkrywamy górny papier, ciasto posypujemy cukrem pudrem i pieczemy kolejne 5 minut, w tym czasie płatki powinny się przyrumienić.
* Po upieczeniu wyjmujemy nasze francuskie płatki z piekarnika i odstawiamy żeby się ostudziły.

KREM
* Do śmietany dodajemy cukier i ubijamy ją na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy skórkę z cytryny

PRZYGOTOWANIE KREMÓWEK
* na płatek dajemy bitą śmietanę, układamy owoce, na to drugi płatek ciasta, śmietanę i owoce i znowu, trzeci płatek ciasta, bita śmietana, owoce i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Komentarz:
Dziękujemy za dodanie komentarza.
12 września 2013, 15:30
Aż ślinka cieknie...
13 września 2013, 23:00
Kolorowo i bardzo apetycznie :)
18 września 2013, 00:38
Dziękuję za miłe komentarze :)
mojesmaki
Gotowanie jest dla mnie magią, oczywiście nie tą czarną :) Jestem wróżką w swojej kuchni. Ogromną radość sprawia mi przyrządzanie niezwykłych potraw i smaków z najzwyklejszych produktów, to właśnie jest magia!
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Obserwują autora: 8 osób
zobacz wszystkich