Rejestracja · Zaloguj
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Krem brule
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się

Krem brule

Przepis
Składniki:
500 ml śmietanki 36%
1 llaska wanilii
5 żółtek jaja
100 g białego cukru
brązowy cukier do posypania
Etapy przygotowania:
1. Śmietankę, wanilię oraz cukier powoli zagotować, doprowadźić prawie do wrzenia około 95 stopni, następnie zdjąć z gazu, dodać ziarenka wanilii, wymieszać i przestudzić.

2. Żółtka utrzeć z białym cukrem tak, aby w masie było jak najmniej powietrza.

3, Do masy dodać powoli wystudzoną śmitanę mieszając cały czas.

4. Całość przecedzić przez sitko, tak aby masa była gładka i bez bąbelków powietrza

5. Przecedzoną masę rozlać do schłodzonych naczyń i piec w nagrzanym do 100-110 C piekarniku przez ok. 40-50 min. Po upieczeniu krem powinien mieć konsystencję kremowej galaretki.

6. Po upieczeniu i ostudzeniu schować krem do lodówki na minimum 3 godziny.

7. Po wyjęciu z lodówki krem posypypać brązowym cukrem i przypiec kuchennym gaźnikiem. Można też wstawić na chwilę na najwyższą półkę do piekarnika i ustawić opcje górnej grzałki.
Komentarze
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Komentarz:
Dziękujemy za dodanie komentarza.
12 września 2013, 20:28
Mmmmm, uwielbiam !!!!!
Beauty-kitchen
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Obserwują autora: 3 osoby
zobacz wszystkich