Rejestracja · Zaloguj
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Domowe ptysie/buźki palce lizać :)
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się

Domowe ptysie/buźki palce lizać :)

Wbrew pozorom ptysie wcale nie są takie trudne. Mi przygotowanie ich zajmuje niecałą godzinę. A domowe ptysie są tysiąc razy lepsze niż te z cukierni. Moja córka zawsze pomaga przy dekoracji, robimy takie śmieszne buźki i mamy przy tym niezły ubaw :)
Przepis
Składniki:
CIASTO NA PTYSIE:
- 400 gram mąki pszennej tortowej
- 200 gram masła
- 6 jaj
- 500 ml wody mineralnej niegazowanej
- pół łyżeczki soli

BITA ŚMIETANA:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru

DO DEKORACJI
- kilka małych winogron
- kilka borówek
- kilka truskawek
Etapy przygotowania:
PTYSIE
* W garnku zagotować wodę z masłem i solą.
* Następnie wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i mieszać ciasto do momentu połączenia się wszystkich składników.
* Garnek zdjąć z ognia i odrobinę przestudzić, następnie do ciasta wbijać po jednym jajku, cały czas mieszając.
* Z ciasta formować małe kulki używając dwóch małych łyżeczek i układać je na papierze do pieczenia
* Uformowane ptysie piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

BITA ŚMIETANA
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno.

* upieczone i przestudzone ptysie przekroić na pół i wypełnić bitą śmietaną
* udekorować owocami wedle własnej fantazji :)))
Komentarze
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Komentarz:
Dziękujemy za dodanie komentarza.
11 września 2013, 19:38
:) MEGA!!!!!!
29 września 2013, 00:34
ALE SŁODKIE !!!!!!
mojesmaki
Gotowanie jest dla mnie magią, oczywiście nie tą czarną :) Jestem wróżką w swojej kuchni. Ogromną radość sprawia mi przyrządzanie niezwykłych potraw i smaków z najzwyklejszych produktów, to właśnie jest magia!
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Obserwują autora: 8 osób
zobacz wszystkich