Rejestracja · Zaloguj
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Ciasto marchewkowe przekładane kremem mascarpone
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się

Ciasto marchewkowe przekładane kremem mascarpone

Przepis
Składniki:
Na ciasto:

5 marchewek
4 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1,5 szklanki oleju roślinnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
rodzynki
posiekane orzechy włoskie


Na krem:

4 żółtka
pół szklanki cukru pudru
300ml śmietany kremówki 30%
500g serka mascarpone
Etapy przygotowania:
Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć nadmiar soku.
Powinniśmy uzyskać ok. 2 szklanek startej marchewki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, oraz cynamonem.
W osobnej misce należy utrzeć jajka z cukrem. Następnie dolać olej oraz mąkę.
Na koniec dodajemy marchew, rodzynki oraz orzechy.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać przygotowane ciasto, a następnie piec ok. 1h.
Ostudzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

Żółtka utrzeć z cukrem jak na kogel-mogel.
Cały czas miksując dodawać mascarpone.
W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę.
Ubitą na sztywno śmietanę dodać do żółtek wymieszanych z mascarpone i delikatnie wymieszać łyżką.

Ciasto przeciąć długim nożem na trzy części.
Każdą z części przełożyć kremem mascarpone.
Krem powinniśmy rozdzielić tak by starczyło jeszcze na pokrycie boków i wierzchu ciasta.

Tort należy schłodzić w lodówce przez minimum godzinę, a najlepiej pozostawić na całą noc.
Komentarze
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Komentarz:
Dziękujemy za dodanie komentarza.
fotosmaki
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Obserwują autora: 1 osoba
zobacz wszystkich