Rejestracja · Zaloguj
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Ciastko czekoladowe z płynną czekoladą w środku
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się

Ciastko czekoladowe z płynną czekoladą w środku

Przepis
Składniki:
120 g gorzkiej czekolady
120 masła
2 jajka + 2 żółtka
50 g cukru
50 g przesianej mąki tortowej
odrobina cukru pudru
Etapy przygotowania:
1.) Czekoladę rozpuścić w niskiej temperaturze razem z masłem( temperatura nie może przekroczyć więcej niż 40 stopni C.)

2.) 2 całe jajka i żółtka należy utrzeć z cukrem w misce zanurzonej w innej misce z gotującą się wodą. (Masa z gęstniejących jajek musi stać się biała ale wciąż płynna)

3.) Gotową masę lekko przestudzić.

4.)Mąkę przesiać prosto do miski z jajkami a następnie dodać rozpuszczoną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać (masa powinna być gęsta i lepka). Należy odstawić ją na około 2 godziny.

5.) Foremki do sufletów nasmarować masłem i bardzo obficie posypać mąką. Napełnić je czekoladową masą i piec ok. 8 minut. w temperaturze 180 stopni. (Przy napełnianiu należy pamiętać by nie zniszczyć powłoki z mąki bo ciasto się przyklei i będzie trudno je wyjąć)

Upieczoną babeczkę wyjąć ostrożnie z foremki dnem do góry i obsypać ją lekko cukrem pudrem.
Komentarze
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Komentarz:
Dziękujemy za dodanie komentarza.
13 września 2013, 22:44
O wow! Zawodostwo!
18 września 2013, 00:32
Mmm! Ta płynąca czekolada!
mojesmaki
Gotowanie jest dla mnie magią, oczywiście nie tą czarną :) Jestem wróżką w swojej kuchni. Ogromną radość sprawia mi przyrządzanie niezwykłych potraw i smaków z najzwyklejszych produktów, to właśnie jest magia!
X
Zaloguj się aby skorzystać z tej opcji
Nie masz jeszcze konta – zarejestruj się
Obserwują autora: 8 osób
zobacz wszystkich